Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een type kachel dat speciaal is ontworpen om te werken op houtpellets. Deze kleine, gecomprimeerde pellets zijn gemaakt van samengeperst houtafval en hebben een hoog rendement als het gaat om brandstofverbruik.

Een pelletkachel kan een geweldige aanvulling zijn op jouw huis. Naast het bieden van warmte, kunnen pelletkachels ook een gezellige sfeer creëren. Het knapperende geluid van de verbranding en het zachte, warme licht dat uit de kachel straalt, kunnen een gevoel van comfort en ontspanning brengen.

Maar hoe werkt een pelletkachel precies? Laten we eens kijken naar de werking van deze efficiënte verwarmingsoplossing.

 

Werking van een pelletkachel

Een pelletkachel werkt door houtpellets te verbranden. De pellets worden automatisch in de kachel toegevoerd en verbrand, wat resulteert in een constante warmteafgifte. Sommige pelletkachels worden zelfs geleverd met een automatisch verwarmingssysteem en thermostaat, waardoor ze eenvoudig te bedienen zijn en werken op basis van de gewenste temperatuur.

De verbranding van de houtpellets in een pelletkachel is een efficiënt proces. De pellets worden geleidelijk aan de verbrandingskamer toegevoerd, waar ze worden ontstoken door een ontstekingsmechanisme. De resulterende vlammen verwarmen de warmtewisselaar, die op zijn beurt warme lucht de kamer in blaast. Deze warme lucht verspreidt zich vervolgens door de ruimte, waardoor een aangename temperatuur wordt bereikt.

Om de efficiëntie van de pelletkachel te optimaliseren, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid pellets te gebruiken. Te weinig pellets kunnen leiden tot een onvolledige verbranding en een lager rendement, terwijl te veel pellets de verbrandingskamer kunnen overbelasten en de prestaties kunnen verminderen. Het is ook essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het reinigen van de verbrandingskamer en het controleren van de luchttoevoer, om de optimale werking van de pelletkachel te garanderen.

Ontdek ons professioneel onderhoud van pelletkachels

 

Voordelen van een pelletkachel

 • Pelletkachels zijn energie-efficiënt: Ze verbruiken minder brandstof en besparen daardoor kosten.
 • Milieuvriendelijke verwarmingsoplossing: ze veroorzaken minder uitstoot van schadelijke stoffen in vergelijking met traditionele houtkachels.
 • Eenvoudiger warmte regelen: Pelletkachels zijn vaak programmeerbaar en kunnen worden bediend met behulp van een afstandsbediening, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn.
 • Hoog rendement: Dit betekent dat ze veel warmte produceren, waardoor je de ruimte snel en effectief kan verwarmen. Dit is vooral handig tijdens koude wintermaanden, wanneer het belangrijk is om een comfortabele en warme omgeving te hebben.

 

Nadelen van een pelletkachel

 • Elektriciteit vereist: Wat betekent dat ze niet kunnen worden gebruikt tijdens een stroomstoring. Dit kan een nadeel zijn in gebieden waar stroomuitval vaak voorkomt. Ook moet er een aansluiting voorzien zijn op de plaats waar je de pelletkachel wenst te plaatsen. 
 • Voorraad houtpellets: De houtpellets die nodig zijn als brandstof zijn niet overal gemakkelijk te verkrijgen. Gelukkig beschikken we bij Broucke over grote voorraden pellets. Via deze pagina kan je eenvoudig pellets bestellen.

 

Waarom kiezen voor een pelletkachel?

Een pelletkachel biedt veel voordelen, zoals energie-efficiëntie, hoog rendement en gebruiksgemak. Het is een moderne en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing die uw huis comfortabel en gezellig kan maken. Overweeg om een pelletkachel te installeren en geniet van de warmte en sfeer die het biedt.

Ontdek onze pelletkachels

Wat is een Houtkachel?

Een houtkachel is een traditionele kachel die werkt op houtblokken. Deze kachels zijn al lange tijd populair vanwege hun klassieke uitstraling en de gezellige sfeer die ze creëren.

Houtkachels worden al eeuwenlang gebruikt als een bron van warmte en comfort in huizen over de hele wereld. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen zoals gietijzer of staal en hebben een stevige constructie die ervoor zorgt dat ze lang meegaan.

De populariteit van houtkachels is de afgelopen jaren weer toegenomen, mede vanwege de stijgende energieprijzen en de groeiende belangstelling voor duurzaamheid. Veel mensen kiezen ervoor om een houtkachel te gebruiken als een alternatieve verwarmingsbron voor hun huis.

 

Werking van een Houtkachel

Een houtkachel werkt door houtblokken te verbranden. Het hout wordt in de kachel geplaatst en aangestoken, waardoor warmte wordt gegenereerd. De warmteafgifte kan worden geregeld door de luchttoevoer naar de kachel aan te passen. Het is de bron van de warmte die door de kachel wordt geproduceerd.

Houtkachels hebben vaak een glazen raam, zodat je kunt genieten van natuurlijke vlammen terwijl je de warmte in de kamer verspreidt. Sommige houtkachels hebben ook een ventilator om de warmte gelijkmatig te verspreiden afhankelijk van model.

 

Voordelen van een houtkachel

 • gezellige sfeer in huis: Het geknetter en het zicht van brandende vlammen zorgen voor een extra gezelligheid in je woning.
 • Directe warmtebron: Je ruimte kan vlug en eenvoudig verwarmd worden met hout.
 • Houtblokken zijn gemakkelijk verkrijgbaar: Ze kunnen lokaal worden geproduceerd, waardoor ze een duurzame keuze zijn.
 • Kostenbesparend:  Houtkachels kunnen een financieel voordeel opleveren, omdat ze helpen om de energiekosten te verlagen, vooral als ze worden gebruikt als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem.

 

Nadelen van een houtkachel

 • Regelmatig onderhoud: Zo moet je na ieder gebruik de assen legen, het raam poetsen en het schoonmaken van het rookkanaal moet ook gedaan worden als jaarlijks kachel onderhoud
 • Verkeerde manier kachel aansteken: Het is aangeraden om altijd op de juiste manier je kachel aan te steken. Indien dit verkeerd wordt gedaan, kan het verbranden van hout in een houtkachel leiden tot luchtvervuiling.  Om de impact op het milieu te verminderen, is het belangrijk om alleen droog en schoon hout te gebruiken in een houtkachel en ervoor te zorgen dat de kachel correct is geïnstalleerd en goed wordt onderhouden.

 

Waarom kiezen voor een houtkachel?

Houtkachels worden vaak gewaardeerd om hun rustieke uitstraling en het knapperende geluid van het brandende hout. Ze bieden een gezellige en warme sfeer in huis, perfect voor koude winteravonden.

Ontdek onze houtkachels

Vergelijking tussen Pelletkachel en Houtkachel

Nu we de werking en de voor- en nadelen van pelletkachels en houtkachels hebben besproken, is het tijd om ze met elkaar te vergelijken op verschillende belangrijke punten. Laten we eens kijken naar de volgende aspecten: energie-efficiëntie, kosten en milieu-impact.

Pelletkachels vs houtkachels

1. Energie-efficiëntie

Op het gebied van energie-efficiëntie scoren pelletkachels over het algemeen beter dan houtkachels. Dit komt doordat pelletkachels een geautomatiseerd en gecontroleerd verbrandingsproces hebben, waardoor ze efficiënter met brandstof omgaan. Houtkachels daarentegen zijn afhankelijk van manuele aanpassingen om de luchttoevoer te regelen, wat kan leiden tot een minder efficiënte warmte.

2. Kosten

Wat betreft de kosten zijn pelletkachels over het algemeen duurder in aanschaf dan houtkachels. Dit komt doordat ze geavanceerdere technologie bevatten, zoals automatische verwarming en thermostaatbediening.

3. Milieu-impact

Als het gaat om milieu-impact, hebben pelletkachels meestal de voorkeur. Ze verbranden houtafval en hebben een lager niveau van fijnstofuitstoot in vergelijking met traditionele houtkachels. Houtkachels kunnen echter nog steeds een duurzame keuze zijn als je lokaal geproduceerd hout gebruikt en zorgt voor een goede verbranding.

Conclusie

Laten we nog even samenvatten we hebben ontdekt over pelletkachels en houtkachels, zodat je een weloverwogen keuze kan maken die past bij jouw huis en levensstijl.

Pelletkachels zijn een slimme keuze als je houdt van gemak en efficiëntie. Ze werken automatisch, zijn energiezuinig en goed voor het milieu dankzij hun lagere uitstoot. Ideaal als je een milieuvriendelijke verwarmingsbron zoekt die ook nog eens gebruiksvriendelijk is. Maar vergeet niet, ze hebben elektriciteit nodig en je moet altijd zorgen voor een voorraad pellets.

Houtkachels brengen een unieke sfeer in huis met het echte vuur en het knisperende geluid van brandend hout. Ze zijn perfect voor die gezellige winteravonden en hout is vaak eenvoudig verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat ze meer onderhoud vergen en dat correct gebruik belangrijk is om de impact op het milieu te beperken.

Bij het kiezen tussen een pellet- en houtkachel, denk dan aan je persoonlijke voorkeuren. Ben je op zoek naar gebruiksgemak en wil je bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan past een pelletkachel goed bij je. Maar als je meer waarde hecht aan de traditionele charme en het warme gevoel van een echt houtvuur, dan zou een houtkachel de beste keuze kunnen zijn.

Elk type kachel heeft zijn eigen charme en voordelen, en wat je ook kiest, het zal zeker bijdragen aan een warme en gezellige sfeer in je huis. Dus, neem je tijd, weeg de opties af en kies de kachel die het beste aansluit bij jouw wensen en levensstijl.

 

Hoe de Juiste Kachel Kiezen?

Nu je alle informatie hebt over pelletkachels en houtkachels, vraag je je misschien af hoe je de juiste kachel voor jouw behoeften kunt kiezen. Hier zijn enkele overwegingen om te helpen bij je beslissing:

Overwegingen bij het Kiezen van een Kachel

Denk na over de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen, je budget en je energiebehoeften. Wil je een programmeerbare kachel met alle moderne functies, of geef je de voorkeur aan de traditionele charme van een houtkachel? Maak een lijst van de belangrijkste criteria voor jou en vergelijk ze met de mogelijkheden van elk type kachel.

Tips voor het Kopen van een Kachel

 • Vraag om advies in onze showroom om ervoor te zorgen dat je een kachel koopt die aan jouw behoeften voldoet.
 • Laat een verkoper komen naar je woning om direct alle mogelijkheden te bespreken en welke oplossing het beste past bij je woning.
 • Lees meer over onze kachels en onze aanpak om een idee te krijgen van de kwaliteit en prestaties.
 • Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om optimale prestaties en veiligheid te garanderen.

 

Met deze tips en informatie ben je nu goed uitgerust om de beste kachel te kiezen tussen een pelletkachel en een houtkachel. Vergeet niet dat het belangrijk is om je persoonlijke behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het maken van je keuze. Of je nu gaat voor de moderne efficiëntie van een pelletkachel of de landelijke charme van een houtkachel, een warm en gezellig huis is gegarandeerd!